NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTU
Cementowa zaprawa murarska, 5 MPa
- cementowa
- łatwa i szybka w stosowaniu
- bardzo dobra przyczepność do podłoża i elementów murowanych
- zalecana grubość spoin 10 - 15 mm
- do wnętrz i na zewnątrz
- mrozoodporna i wodoodporna
ZASTOSOWANIE PRODUKTU
Do murowania ścian wewnętrznych i wewnętrznych konstrukcyjnych, nośnych, fundamentowych, osłonowych działowych z cegieł, pustaków ceramicznych, bloczków i pustaków keramzytowych, cegieł wapienno piaskowych, bloczków betonowych, gazobetonowych itp. Zastępuje tradycyjne zaprawy budowlane przygotowywane na placu budowy - jest przy tym szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu oraz wykonaniu, zapewnia jednakowe, dobre parametry robocze i wytrzymałościowe dla każdej wymieszanej partii zaprawy. Bardzo pomocna przy pracach remontowych - umożliwia przygotowanie małych porcji zaprawy w miejscu zastosowania. Do murowania cegieł klinkierowych i elewacyjnych zaleca się stosować zaprawę weber ZK552 (M 100/600). Do tynkowania elementów wymurowanych zaprawą weber ZM502 (M 7) zaleca się stosować tynki cementowe, cementowo-wapienne i cementowo-polimerowe Weber.
DANE TECHNICZNE
Reakcja na ogień: | A1 - niepalny |
Wytrzymałość na ściskanie (po 28 dniach): | ≥ 5 N/mm2 |
Początkowa wytrzymałość na ścinanie (wartość tabelaryczna) : | ≥ 0,15 N/mm2 |
Współczynnik przepuszczalności pary wodnej μ (wartość tabelaryczna): | 15 / 35 |
Współczynnik przewodzenia ciepła λ10,dry (wartość tabelaryczna): | ≤ 0,85/0,95 W/m K |
Zawartość chlorków: | ≤ 0,05% |
Proporcje mieszania: | 3,0 - 3,5 l wody na 25 kg |
Czas zużycia: | do 2 h (zależnie od temperatury) |
Grubość warstwy: | 10 - 15 mm |
OPAKOWANIA
Przechowywać w oryginalnych, nieuszkodzonych opakowaniach, chronić przed wilgocią. Okres przydatności do użycia wynosi 12 miesięcy od daty produkcji.
ZUŻYCIE
Zależnie od wymiarów elementów murowych i grubości spoiny, np. ok. 35 kg/m2 dla ściany o grubości 1/2 cegły przy spoinie 10 mm.
- wydajność: ok. 14,5 l zaprawy z 25 kg suchej mieszanki
WSKAZÓWKI WYKONAWCZE
Podłoże oraz elementy murowane: cegły, pustaki, bloczki itp. muszą być czyste (wolne od zanieczyszczeń osłabiających wiązanie na przykład: tłuszcze, bitumy, pyły, kleje, resztki zaprawy) i suche. Bezpośrednio po wymieszaniu, należy nanosić zaprawę kielnią i lekko dociskać murowane elementy. Przestrzegać tradycyjnych zasad technologii murowania. Murować na pełne spoiny. Temperatura otoczenia i podłoża w trakcie wykonywania prac i przez następne 7 dni powinna być wyższa niż + 5°C. Wykonany element chronić przed opadami atmosferycznymi lub gwałtownym wysychaniem. Świeże zabrudzenia zaprawą zmywać wodą, stwardniałe usuwać mechanicznie.
Do 3,0 - 3,5 l czystej, chłodnej wody wsypać 25 kg (worek) suchej mieszanki weber ZM502 (M 7) i mieszać przez 3 - 4 min. wolnoobrotowym mieszadłem elektrycznym do uzyskania jednorodnej masy. W przypadku stosowania betoniarek, zaprawę mieszać przez 6 - 8 min. Przygotowywać porcje, które zostaną zużyte w ciągu 2 h. Nie dodawać więcej wody niż zalecana ilość, ponieważ obniży to wytrzymałość oraz zwiększy skurcz zaprawy. Niedopuszczalne jest „ulepszanie” wyrobu przez dodawanie piasku, cementu itp. Zaprawę bezpośrednio po wymieszaniu, nanosić kielnią i lekko dociskać murowane elementy. Przestrzegać tradycyjnych zasad technologii murowania. Murować na pełne spoiny 10 - 15 mm.